Между кухнята и хола: Как да спазваме добра дентална хигиена по време на карантина?

By април 13, 2020 юли 29th, 2023 Зъболечение
Дентална хигиена

Начинът ни на живот в извънредно положение има пряк ефект върху здравето на зъбите

Извънредното положение в страната принуди цялата българска нация да си остане вкъщи. Ограничаването на социалните контакти е ключов фактор в спирането на разпространението на COVID-19. Това обаче промени изцяло ежедневието на милиони хора. Един от здравословните фактори, които са повлияни е нашата дентална хигиена.

Когато сме у дома през целия ден, много по-лесно се изкушаваме да гледаме към хладилника, дори да не сме наистина гладни. Понякога в еднообразното ежедневие именно храната се превръща в така желаният източник на позитивни емоции. В тази нова обстановка е важно да поставим на първо място здравословното си състояние, а това задължително включва денталната хигиена.

В домашни условия няма как да се предотвратят повечето стоматологични проблеми. От нас зависи обаче отстраняването на зъбната плака –  много тънка, пихтиеста ципа, която покрива зъбите през по-голямата част от денонощието и се състои главно от микроорганизми. Зъбната плака е основната предпоставка за проблеми като кариес, зъбен камък и възпаление на венците, което от своя страна може да доведе до лош дъх, кървене, болки, образуване на ‘джобове’ и разклащане на зъбите.

Логично тогава е да се запитаме как се премахва най-успешно зъбната плака и правим ли достатъчно, за да я елиминираме от нашите зъби. Нека разгледаме няколко категории мерки, които можем да предприемем за отстраняването на вредните микроорганизми от нашата уста.

Дентална хигиена по време на извънредно положение

Храната, която консумираме, е от изключителна важност

Хигиенни навици за оптимална дентална хигиена

Миенето на зъбите е ключов фактор в премахването на зъбната плака. Препоръчително е да изчакаме около 30 минути след консумацията на храна преди да вземем четката за зъби. Преди същинското миене трябва да изплакнем  устата с ‘антиплак’ вода, която да улесни механичното отстраняване на плаката.

Продължителността на чистенето с четка трябва да е поне 3 минути с обикновена четка или около 2 минути с електрическа. Движенията с четката трябва да са вертикални, ‘измитащи’ и  кръгови в посока от венеца към върховете на зъбите.

Миенето на зъбите задължително трябва да бъде съпътствано с използването на интердентална четка и конец за зъби, чрез които да премахнем храната, която се намира на труднодостъпните за четката места. Интердентални четки можете да закупите от най-близката до Вас аптека. Имайте предвид, че те се предлагат в различни размери, които да паснат добре в разстоянията между всеки два зъба във Вашата уста.

Дентална хигиена по време на извънредно положение

Избор и съхранение на четката за зъби

Четките за зъби биват електрически и механични. Задължителна част от правилния избор на четка за зъби е консултацията със стоматолог.

Електрическите четки са доказано по-ефективни в премахването на зъбна плака. Този тип четки извършват сами хиляди почистващи движения в минута. Развитието на технологията направи възможно и създаването на ултразвукови електрически четки.

Механичните четки могат да имат мек, средно твърд или много твърд косъм. Те се предлагат в различни размери и в различни форми. В Marinova Dental ние препоръчваме на нашите пациенти четки с мек косъм и малка работна глава. Плаката е мека и леплива и с правилни движения може да бъде отстранена без нужда от силен натиск. За оптималното ѝ премахване не е наложително косъмът на четката да е твърд. Използването на четка с твърд косъм може да доведе до болка във венците и до тяхното нараняване както и до оголване на зъбите в областта на шийките/рецесии/. Ако имате болни венци, може да използвате лечебна вода за уста след приключване на почистването.

Добре е да не бързаме да слагаме капачка върху четката веднага след като приключим работа с нея, тъй като влагата върху космите е предпоставка за развитието на бактерии. Дръжте четката си далеч от тоалетната и от мивката. Избягвайте да допирате четката си до четките на други хора. Препоръчителното време за смяна на четката е 3-4 седмици при проблемни венци и не повече от 2-3 месеца, ако венците Ви са здрави.

Дентална хигиена по време на извънредно положениеХранителни навици за добра дентална хигиена

Ако действително е вярно, че сме това, което ядем, то това в пълен смисъл се отнася и за зъбите и венците ни. Захарите и нишестето, които се съдържат в храната, са предпоставка за образуването на зъбна плака. Когато се храним с храни с високо съдържание на нишесте и захари, храним не само себе си, но и бактериите в устата ни. След консумация на храна, богата на захари и нишесте, са нужни не повече от 30 минути, за да се образуват киселини, които да атакуват зъбите.

Диетата, която създава по-малко предпоставки за образуване на зъбна плака, е такава, в която захарите и нишестето са в по-ниско съдържание. Те трябва да се избягват, когато е възможно. Някои храни допринасят за образуването на зъбна плака, а други храни се противопоставят на този процес. Добрите от тази гледна точка храни включват: богати на фибри плодове и зеленчуци, сирене, мляко, натурално кисело мляко, зелен чай. На обратния полюс са: сладкиши и десерти, газирани подсладени напитки, бял хляб, чипс, алкохол.

Спазването на всички изредени тук препоръки ще допринесе за добрата дентална хигиена и цялостно здравословно състояние на всеки. Това важи не само по време на наложеното извънредно положение, но и след него. Здравето е щастие, а щастието е този лек, който ни е нужен, за да продължаваме напред с позитивизъм.

Свържете се с нас още сега!

Call Now Button