Афти в устата – Причини, Лечение и Профилактика

By април 11, 2024 Съвети
афти в устата

Афти в устата са язвички, които често могат да бъдат болезнени. Те се появяват от вътрешната страна на устната кухина, върху лигавицата, по венците или на езика. Афтите обикновено предизвикват дискомфорт, но отшумяват за период от 7 до 14 дни. Те са изключително разпространено заболяване. Приблизително 20% от населението е имало този вид проблем в даден период от живота.

Причини за афти в устата:

Причините за появата на афти в устата са разнообразни и могат да включват:

 1. Травма. При удар или друг вид нанесена физическа вреда в областта на устната кухина.
 2. Консумация на определени храни. Устната лигавица може да се раздразни при прекомерна консумация на някои видове храни с по-висока киселинност или определени подправки.
 3. Стрес. Напрежението и нервността имат пряко влияние върху имунната система, което увеличава риска за появата на афти.
 4. Инфекции. Определени вируси и бактерии често могат да са причинители.
 5. Генетична предразположеност. Ако родителите са склонни към образуването на афти в устата, вероятността и децата да бъдат, е около 90%.
 6. Хормонални фактори. При менструация, бременност или хормонални промени чувствителността на устната лигавица се повишава, което може да предизвика поява на афти.
 7. Дефицит на минерали и витамини. Липсата на желязо, витамин B, цинк и фолиева киселина е предпоставка тялото да бъде по-склонно към образуването на афти.
 8. Други. Някои от останалите причини включват: алергични реакции, прием на определени лекарства, тютюнопушене.

афти в устата

Имайки тези фактори предвид, нека видим как можем да излекуваме афтите.

Лечение:

В повечето случаи афтите изчезват сами си и не изискват специално лечение. Въпреки това, за да се ускори процесът и да се редуцират симптомите, може да се приложат следните методи:

 1. Използване на антисептични разтвори: Изплакване с антисептични разтвори като хлорхексидин може да помогне. Този вид препарат не съдържа алкохол и не щипе. Ще помогне да се почисти устата и ще допринесе за по-скорошно облекчение.
 2. Употреба на болкоуспокояващи и противовъзпалителни препарати: Местно приложение на болкоуспокояващи гелове или кремове може да помогне за премахване на дразненето и болката.
 3. Избягване на дразнещи храни: Избягването на храни и напитки, които дразнят устната лигавица, може да помогне за предотвратяване на допълнително дразнене.
 4. Прилагане на лед: Поставянето на лед върху афтите може да помогне за намаляване на отока и болката.

афти в устата

Профилактика и превенция на афти в устата:

Макар афтите да не могат винаги да се предотвратят, някои методи за поддържане на устното здраве могат да помогнат да се намали риска от тях:

 1. Редовна хигиена на устата: Миенето на зъбите и използването на конец за зъби редовно може да помогне за предотвратяване на устните инфекции, които могат да предизвикат афти. В допълнение Ви съветваме да ползвате и междузъбни четки, и вода за уста.
 2. Избягване на дразнещи храни: Избягването на храни и напитки, които дразнят устната лигавица, може да помогне да се намали риска от поява на афти.
 3. Редуциране на стреса: Практикувайки повече хобита и прекарвайки повече време сред природата, мога да повишим спокойствието за сметка на стреса. Всеки има различен начин да се справя с напрежението. Важно е да откриете своя.
 4. Поддържане на здравословен начин на живот: Здравословният начин на живот, който включва балансирано хранене, редовни физически упражнения и достатъчно почивка, може да подпомогне имунната система и да намали риска от поява на афти.

афти в устата

В заключение, афтите в устата могат да бъдат дразнещи и болезнени, но за щастие обикновено се излекуват без специално лечение. Спазването на добри хигиенни навици и предприемането на мерки за повишаване на имунитета и подобряване на начина на живот може да помогне за предотвратяване на тяхната поява. Въпреки това, при продължаващи или често срещани случаи на афти, е важно да се консултирате със зъболекар или лекар за оценка и лечение.

Свържете се с нас още сега!

Call Now Button