Конец за зъби – как се използва

By март 12, 2023 май 23rd, 2024 Съвети
конец за зъби

Първият конец за зъби

Още от най-ранен период на развитието на човечеството конец за зъби е бил сред основните методи за подобряването на оралната хигиена. Има доказателства, че древните египтяни, китайци и индуси преди хиляди години са ползвали нишки и други материали с цел междузъбно почистване. Първият патент за конец за зъби е регистриран в САЩ през 1874 година. От този момент той твърдо навлиза в съвременната дентална хигиена.

Ползи от употребата му

конец за зъби

Използването на конец е изключително важно за поддържането на добро дентално здраве. Чрез него можем да премахнем хранителни остатъци, плака и бактерии от места между зъбите, където четката не може да достигне. По този начин се предотвратява развитието на кариеси, зъбен камък, пародонтална болест и други заболявания на устната кухина. Редовното ползване на конец може допринасе и за предотвратяването на лош дъх. Въпреки огромната важност от този тип почистване, то не е заместител на ежедневното миене на зъбите с четка.

Как се използва конец за зъби

Употребата му е препоръчителна след всеки прием на храна. Важно е да ползвате правилната техника, за да избегнете нараняване на венците и други проблеми. Ето някои ключови стъпки, които можете да следвате:

  1. Изберете подходящ – обикновен конец, восъчен конец, плосък конец и др.
  2. Откъснете около 45 см конец за зъби и го обвийте около пръстите на двете ръце. Приблизително 10-15 см от конеца трябва да остане между двата пръста.
  3. Дръжте конеца между палеца и показалеца на всяка ръка и навийте конеца около зъбите в направление към венеца. За по-добро маневриране на конеца можете да използвате и помощни пръсти.
  4. Като използвате кръгови движения, нежно предвижвайте конеца между зъбите. Избягвайте твърде силно да натискате или да движите конеца, за да не нараните венците.
  5. Когато стигнете до мястото, където зъбът среща венеца, направете „C“ форма с конеца около зъба и плъзнете конеца надолу и нагоре, за да почистите междузъбното пространство.
  6. Продължете да използвате нови участъци от конеца, когато преминете от един зъб към друг.
  7. Накрая изплакнете устата с вода и изплюйте.

Важно е да не забравяте да използвате конец за зъби редовно, за да запазите зъбите и венците си здрави. Ако имате затруднения при ползването на конеца за зъби или имате въпроси, можете да се консултирате със своя зъболекар.

Свържете се с нас още сега!

Call Now Button