Панорамна снимка на зъби само за минута

By юни 3, 2024 Услуги
панорамна снимка на зъби

Панорамна снимка на зъби, известна и като ортопантомография, представлява иновативно рентгеново изследване на зъбите и челюстите, което осигурява цялостна информация за тяхното здравословно състояние. Тя може да насочи вниманието към проблеми, които не се откриват при обикновен клиничен преглед. Впоследствие, секторната рентгенография или CBCT могат да уточнят и дори да визуализират тризмерната анатомия и пространствените съотношения между нормални и патологични структури.

Кога се препоръчва панорамна снимка на зъби и защо е важно

панорамна снимка на зъби

  • Обща информация: За комплексна диагностика на множество зъби и околни тъкани.
  • Патологични състояния: При наличие на патологични промени в костта или кисти.
  • Загуба на кост: За оценка на хоризонтална и вертикална загуба на кост.
  • Ортодонтски анализ: За прецизен ортодонтски анализ.

Вредно ли е и колко време отнема

Процедурата за панорамна снимка на зъби е бърза и лесна, обикновено приключваща за по-малко от минута. Нивата на облъчване са минимални и сравними с природния радиационен фон за 2-5 дни.

При процедурата пациентът стои неподвижно, докато машината обикаля около главата му, заснемайки панорамния образ. Лекарят ще Ви помоли да махнете всички метални предмети като бижута и очила, които могат да попречат на снимката. Тъй като облъчването е минимално, процедурата е подходяща за широк кръг пациенти, включително деца и бременни жени, въпреки че при бременност се прилагат специални предпазни мерки.

С какъв апарат се прави панорамна снимка на зъби

панорамна снимка на зъби

В Marinova Dental разполагаме с най-новото поколение апарат за секторни рентгенографии – Planmeca Pro X, който гарантира прецизни диагностични изображения за нашите пациенти. Строго спазваме протоколи за безопасност, включително използването на защитни оловни престилки за максимална защита.

Правилната оценка на денталния статус на пациента помага да се предприемат стъпки към желания резултат. Панорамната снимка е основна част от денталната диагностика и предоставя ключова информация за пациентите и техните зъби, помагайки на зъболекарите да направят точна диагноза и да планират ефективно лечение. Ако желате да се подложите на процедурата при екип от доказани специалисти, не се колебайте да ни пишете или да ни се обадите.

Свържете се с нас още сега!

Call Now Button