Бруксизъм – симптоми, причини и как се лекува

By март 22, 2023 юли 29th, 2023 Зъболечение
бруксизъм

Какво е бруксизъм?

Бруксизъм представлява състояние, което се характеризира с неумерено притискане и скърцане със зъби. В повечето случаи се появява нощно време, докато спите (сънен бруксизъм), но често се случва и през деня в будно състояние без да го осъзнаваме.

Признаците и симптомите са различни и могат да включват:

 • счупени и изтрити зъби
 • болки в лицето
 • прекалена чувствителност на зъбите
 • главоболие
 • заключване на челюстта
 • увреждания по вътрешната страна на бузата от ухапвания
 • пукане на темпоромандибуларните стави (ставите на долната челюст)
 • вдлъбнатини по езика
 • износване на фасети, бондинг, пломби
 • образуване на плоски и гладки повърхности по дъвкателните и режещите повърхности на зъбите

Симптомите на бруксизъм могат да доведат до други заболявания. Ако смятате, че имате бруксизъм, заповядайте в Marinova Dental, за да го диагностицираме и да определим подходящото лечение.

бруксизъм

Кои са причините за поява на бруксизъм?

Най-често се появява вследствие на прекаления стрес. Бруксизмът често засяга хора с нервно напрежение като гняв, болка или разочарование. Той засяга и хора с агресивни, забързани или прекалено конкурентни наклонности. Съществуват доказателства, че при някои хора бруксизмът се дължи на дисбаланс в мозъчните невротрансмитери. Също така някои лекарства, като например антидепресантите флуоксетин и пароксетин, могат да причинят бруксизъм.

Как се диагностицира бруксизмът?

Заповядайте в Marinova Dental, за да прегледаме зъбите Ви за признаци на бруксизъм. Ако са налице симптоми, ще преценим дали имате нужда от лечение и ще Ви предложим такова.

Как се лекува бруксизъм?

Промяна на житейски навици

В повечето случаи бруксизмът се лекува успешно с промяна на навиците и поведението:

 • Отказване на цигарите.
 • Ограничаване на алкохола и кофеиновите напитки. Заменете ги с успокояващи чайове.
 • Ограничаване на консумацията на рафинирана захар, газирани напитки, пържени и мазни храни.

Специална шина

Изработване на специална шина за защита на устата по време на съня. Тя абсорбира силата на ухапването и предпазва зъбните тъкани. Тя може да се носи и през деня, ако скърцате със зъби докато сте будни. Тази протекция може да помогне за предотвратяване на бъдещи увреждания на зъбите и за промяна на поведението.

Медикаменти

Някои лекарства могат да повлияят бруксизма, регулирайки и невротрансмитерите, отговори на стискането. Може да се наложи и промяна на медикаменти, ако се установи, че антидепресанти са причината за появата му.

Ортодонтска намеса

Корекция на захапката чрез ортодонтско лечение – когато причина за бруксизма е неправилното подреждане на зъбите

бруксизъм

Какво ще се случи, ако не лекуваме бруксизмът?

Ако това състояние продължи прекалено дълго, може да се развие патологично изтриване на емайла на зъбите, да се появи чувствителност и болка от клиновидни поражения, драскотини, пукнатини на емайла в шийката на зъба или счупване. Понякога процесът е толкова сериозен, че зъбите се изтриват чак до венците.

Постоянното травмиране и възпаляване на тъканите около зъба е предпоставка за парадонтит, гингивит, стоматит, разклащане и загуба на зъби. Поради механичното натоварване пломбите и протезите при пациенти с бруксизъм са с много по-кратък срок на годност. Бруксизмът може да размести челюстите и да разстрои работата им, да предизвика хипертрофия на дъвкателната мускулатура и болки във врата. Движението на челюстта по време на сън затруднява ортопедичното и ортодонтското лечение и пациентите се лишават от редица качествени методи за възстановяване на зъбните редици и друга стоматологична помощ.

Свържете се с нас още сега!

Call Now Button