Добър детски стоматолог – когато денталната медицина и психологията се припокриват

By юни 12, 2020 януари 20th, 2021 Услуги
Детска стоматология в Marinova Dental Clinic

Marinova Dental е предпочитаният избор от мнозина, когато става дума за детски стоматолог в ж.к. Изток и в София

Децата са уникални по толкова много и различни начини. Разбирането на децата и детската психология е много важно за клиничната работа с тях. Всеки добър детски стоматолог трябва да може да предразположи малкия пациент. Тогава посещението при зъболекаря става приятно и за детето, и за родителя.

Чрез денталната работа върху децата може да се повлияе както върху  физическото, така и върху емоционалното им здраве. Навременната и правилна грижа на родителите за зъбите и венците на техните деца може да осигури на децата красива и здрава усмивка в годините, в които израстват заобиколени от свои връстници.

Консултациите и съветите, давани на децата и родителите им, могат да изградят у тях здравословни навици, за да запазят зъбите си за дълго време и да дадат адекватни очаквания за растежа и развитието.

Оптималните грижи са с дългосрочна цел – достигане на хармонично и здраво постоянно съзъбие и красива усмивка в края на детството, което да даде на детето усещане за пълноценност и самочувствие. Колкото по-рано започне проследяването и профилактиката, толкова по-добър краен резултат може да бъде очакван.

Добър детски стоматолог. Marinova Dental Clinic

Когато детският стоматолог е добър, малкият пациент е спокоен.

Изграждане на доверие между лекуващия детски стоматолог и детето

Познаването на лекуващия екип от ранна възраст създава у детето усещане за принадлежност към целия процес и изгражда по-голямо доверие. Така се дава възможност и за работа без напрежение и страх на стола. В процеса на работа се изгражда самосъзнание, ценящо общото и денталното здраве.

Създаването на хигиенни и медицински навици като миенето на зъбите и редовното ходене на контролни прегледи, кара децата постепенно да осъзнаят, че здравето им ще бъде в техните собствени ръце и те трябва да се грижат за себе си, за да водят пълноценен живот.

Нередовните прегледи и непоследователното лечение не могат да създадат такова усещане в децата, дори напротив – честата смяна на лекари и посещенията само при болка и проблеми, ги карат да възприемат това като силно негативно преживяване. Това може да изгради дори психическа травма, водеща до страх от лечения за дълги години.

Проследяване на денталното здраве

Освен за здравето на зъбите, проследяването на случаите във времето, има значение и за правилното им подреждане. Когато се вижда подреждането на зъбите и захапката при редовни контролни прегледи, при възникване на необходимост от ортодонтска намеса, това може да се извърши в най-благоприятната възраст. По този начин могат да се избегнат по-сериозни състояния, които се коригират по-трудно и бавно при възрастни.

Добър детски стоматолог. Marinova Dental Clinic

Смелите пациенти получават грамота

По време на пубертета децата са много чувствителни към коментарите и мненията на своите връстници. Те често страдат и развиват комплекси, ако имат проблеми с усмивката си, а понякога се притесняват и да споделят за това пред своите родители. Навременното предотвратяване на такива ситуации се прави именно с проследяване на случаите им от малки и постепенното насочване към така желаната красива усмивка.

До 2-3 годишна възраст е обичайно родителите да бъдат до децата по време на денталното лечение, но с израстването на малките пациенти, е препоръчително те да остават сами в кабинета и така да се стимулира тяхната самостоятелност.

Детският стоматолог – зъболекар и психолог

Детската стоматология е комбинация между психология и професионализъм.  За привличането на вниманието на малките деца могат да се използват играчки в ранна възраст. На по-късен етап се взима предвид склонността им към подражание като им се дава правилен пример. В денталния кабинет децата често проявяват любопитство към уредите и техниката, искат обяснения и разговори. Вниманието им трудно се задържа дълго време върху конкретен обект. Затова общуването трябва да се води, насочвайки ги към важните за тяхното здраве неща.

За нас в Marinova Dental всеки един случай е уникален. Ние подхождаме индивидуално към всички наши малки пациенти. Техният комфорт е наш основен приоритет и това ни прави предпочитан избор за детски стоматолог както в ж.к. ‘Изток’, така и в София.

Свържете се с нас още сега!

Call Now Button