Ендодонтия в Marinova Dental – ж.к. Изток, София. Кореновото лечение е нашата голяма страст.

By август 7, 2020 юли 29th, 2023 Зъболечение, Услуги
Д-р Михаела Жечкова

Ендодонтия – една от най-специфичните и търсени дентални услуги в София. Какво представлява кореновото лечение?

Кой осигурява ендодонтия? Всички зъболекари могат да извършват кореново лечение, но ендодонтистите са стоматолози, които са получили напреднало обучение относно причините, диагностиката, профилактиката и лечението на заболявания и наранявания на зъбната пулпа.

Д-р Маринова е ендодонтист, преминал редица обучения. Нейната огромна страст е именно кореновото лечение. Всеки един случай от подобен характер изисква професионализъм и отдаденост – две от ключовите характеристики на работата в Marinova Dental.

Нека разгледаме в детайл еднодонтията

Зъбът се състои от коронка и от един или няколко корена. Коронката е над венеца, докато корените са под нея. Корените прикрепят зъба към челюстната кост. Кореновият канал е кухият участък на зъба, който съдържа нервна тъкан, кръвоносни съдове и други клетки, известни още като пулпа.

Дълбоки кариеси, пукнатини, травми или неправилно лечение могат да доведат до раздразнение, възпаление или заразяване на пулпата/кореновите канали. Когато това се случи, е необходимо ендодонтско лечение. Ако зъбът не се лекува, може да има симптоми като: болка, продължителна чувствителност към топлина или студ, промяна в цвета на зъба, дискомфорт при докосване и дъвчене, подуване или фистула.

При инфекция в кореновите канали биологичната цел на ендодонтското лечение е да предотврати или елиминира микробите от кореновия канал.

Успехът от лечението изисква високи технически умения. Установено е, че за да се премахнат достатъчно микроби, които да гарантират предвидим успех, са необходими комбинация от умения, преминати обучения, опит, качествени материали, техника и инструменти.

Ендодонтия в Marinova Dental - ж.к. Изток, София

Global микроскоп, с какъвто разполага Marinova Dental, осигурява подобрено осветление и увеличение, повишаващи прецизността в кореновото лечение. Чрез него се постига триизмерната визуализация на кореновите канали, което позволява по-цялостно почистване и дезинфекция на кореновите канални системи.

Терапията на коренови канали се извършва на стъпки и са необходими между едно и няколко посещения.

1. Рентгенова снимка 

Първата стъпка, нужна за ендодонтия, е да се направи рентгенова снимка, за да се види формата на кореновите канали и да се определи дали има признаци за инфекция в заобикалящата кост.

2. Почистване на кореновия канал

Прилага се местна упойка и зъбът се изолира с кофердам (тънко гумено платно), който има роля да изолира зъба от бактериите в слюнката. Това е от огромно значение при лечението на кореновите канали, тъй като наличните в слюнката бактерии могат да доведат до инфектиране, а това има негативни последици с усложнение при лечението. След това се прави отвор за достъп на повърхността на зъба и се отстранява болната и мъртва пулпна тъкан.

3. Запълване на кореновия канал

По време на ендодонтското лечение увредената или заразена пулпа се отстранява. След внимателно почистване и оформяне на вътрешността на зъба това пространство се запълва и запечатва.d

4. След лечението се поставя коронка или друга реставрация, която да възстанови функцията.

Естетиката и функцията на зъба се възвръщат след подходящо възстановяване, което трябва да е възможно най-скоро след кореновото лечение.

Ендодонтия в Marinova Dental - ж.к. Изток, София

Свържете се с нас още сега!

Call Now Button