Гранулом: причини, симптоми и лечение

By юли 29, 2023 ноември 16th, 2023 Зъболечение
гранулом

Денталният гранулом е вид възпаление, което изисква навременно откриване и адекватни мерки. В тази статия ще разгледаме причините, симптомите и лечението на гранулома, за да разберем по-добре този често срещан дентален проблем.

Какво е дентален гранулом?

Денталният гранулом е малка, здрава маса от възпалителни клетки (патологично променени тъкани), която се формира около корените на зъбите в отговор на хронична инфекция. Този процес може да бъде породен от постоянната борба на имунната система с бактериите, които оцеляват във възпаленото зъбно кореново каналче.

гранулом

Той се състои от клетъчни образувания, обикновено гранулационна тъкан, която е тип възпалителна тъкан, създадена от организма в опит да изолира инфекцията. Въпреки че това е естествена реакция на тялото, непрекъснатото възпаление може да доведе до допълнителни проблеми, като болка, оток и увреждане на съседните тъкани.

Грануломът е често срещан при хронични възпалителни процеси в устната кухина. Неговото присъствие обикновено е знак за продължителна борба между организма и бактериите, които причиняват възпаление, а неговата поява може да е показател за хронично възпалително заболяване на устната кухина.

Причини за поява

Денталният гранулом обикновено се формира като резултат от хронична бактериална инфекция, която води до възпаление около корена на зъба. Той може също да се образува от травма на зъба или след дентални процедури като екстракция на зъб.

Симптоми на дентален гранулом

Симптомите могат да включват:

  • Болка или дискомфорт в устата или челюстта
  • Оток на венеца около засегнатия зъб
  • Повишена зъбна чувствителност
  • Лош дъх

Въпреки това, денталният гранулом може да не предизвиква симптоми във всички случаи, което може да усложни неговото откриване и лечение.

Лечение

Лечението на дентален гранулом зависи от причината и симптомите. То обикновено включва:

  • Ендодонтско лечение (лечение на корена) за справяне с инфекцията
  • Антибиотици за борба с бактериалната инфекция
  • Хирургическо отстраняване на гранулома в някои случаи

Денталният гранулом е сложно и често срещано заболяване в устната кухина. Разбирането на причините, симптомите и възможностите за лечение са важни, за да поддържаме доброто дентално здраве. Ако имате съмнения, най-добре се консултирайте със специалист. Може да го направите още сега като последвате бутона по-долу:

Свържете се с нас още сега!

Call Now Button