Лазерно лечение и приложението на лазерите в съвременната пародонтология

By януари 16, 2020 юли 29th, 2023 Зъболечение
Лазерите в съвременната пародонтология

Разберете повече за прилагането на лазерно лечение в днешната дентална медицина

Употребата на лазерните технологии в денталната медицина започва през 1990 г. и с все по-голямото им приложение и натрупан клиничен опит се откриват изключителните ползи от тяхното лечебно въздействие – самостоятелно и в комбинация с други уреди и лечебни средства. Лазерите заемат основна роля в днешната пародонтология

Ефекти от лечението 

Прилагането на лазерно лечение върху пародонталните тъкани в устата има няколко въздействия. Енергията, излъчвана от лазерите, се провежда до тъканите чрез фибровлакно и има много силно бактерицидно действие в зоната на облъчване. Тя убива вредните бактерии, което е първият важен ефект за лечението на пародонтит и гингивит.

Като заболявания, причинени от вредни бактерии, развиващи се във венечните джобове, това е основен компонент от лечението. Чрез изключително тънките върхове на фибровлакната тази енергия се провежда в цялата дълбочина на венечните джобове и унищожава вредните бактерии. По този начин се премахва причинителят на инфекцията.

Вторият важен ефект на лазерното облъчване е аблацията – премахване на инфектирана тъкан чрез изпаряване и механично разграждане на повърхностния слой. Здравата и инфектираната тъкан съдържат различни вещества и пигменти, поради което имат и различна степен на поглъщане на енергията. Това е основата на селективната аблация на инфектирана епителна тъкан. От вътрешността на венечните джобове – в зоните, третирани с лазер се отстранява онази тъкан, която е била засегната от вредните бактерии, а се запазва здравата тъкан, необходима за оздравителния процес.

Детайли относно процеса на лазерно лечение


Лазерната енергия, попадаща върху тъканите, се абсорбира в различна степен от клетките. Те съдържат вещества, наречени хромофори, които поглъщат енергията под формата на фотони и причиняват различни клетъчни промени, които могат да стимулират оздравяването и да намаляват болката и чувствителността. Този процес, водещ до комплекс от положителни ефекти върху тъканта в резултат на погълната енергия, се нарича ‘фотобиомодулация’.

На клетъчно ниво той се изразява основно в стимулиране на клетките, които имат ниско ниво на окислително–редукционните процеси. Лазерната светлина влияе върху ензими, участващи в цикъла на Кребс. Най-значимият ефект е увеличаването на производството на АТФ в тези клетки, който е основният носител на енергия за всички процеси в клетката.

Лазерната терапия е един от съвременните методи за минимално инвазивно лечение. Кюретажът, извършен по този метод, не изисква срязване на венци, откриване на рани в устата или поставяне на шевове. Това намалява още повече времето за оздравяване и дискомфорта за пациентите и не създава никакви затруднения за нормалния им ритъм на живот.

Веднага след лазерно лечение пациентите могат да се усмихват и да говорят нормално. За кюретаж се използват фибровлакна и накрайници, които са с достатъчно малки размери, за да позволят директен достъп до инфектираните места без да са необходими инвазивни хирургични процедури.

Техниката на работа и манипулациите се определят индивидуално според състоянието на всеки пациент. Освен самостоятелно лазерното лечение може да се комбинира и с други методи и технологии. Най-често то се провежда заедно с ултразвуковото почистване и кюретиране на венечните джобове, пародонталната хирургия и екстракцията на тежко засегнати зъби. Във всички случаи на комплексно лечение води до подобряване на резултатите и по-бърз оздравителен процес.

Имате нужда от пародонтология, екипът на Marinova Dental Clinic Ви очаква!

Свържете се с нас още сега!

Call Now Button