Лечение на пародонтит и неговото проследяване в годините

By март 6, 2020 юли 29th, 2023 Зъболечение
Лечение на пародонтит

Когато става дума  за лечение на пародонтит в ж.к. ‘Изток’, София, можете да разчитате на Marinova Dental

Пародонтитът е заболяване на тъканите, държащи зъбите в устата, които се наричат с общото название „пародонт”. Причинява се от вредни бактерии, които се развиват в пространствата около корените на зъбите и задвижват сложна имунна реакция, водеща до разрушаване на съединителната тъкан. Често това заболяване се нарича и с името „пародонтоза”. В този материал ще Ви запознаем детайлно с лечението на пародонтит.

Предпоставки за развитие на заболяването

Плаката и зъбният камък, натрупващи се по зъбите, представляват среда, в която се развиват вредните бактерии. Колкото по-голямо е количеството, толкова повече и по-агресивни бактерии се натрупват. С течение на времето тези бактерии се организират  в структура, която наричаме „биофилм”. Така се създават условия за поява на бактерии, които живеят в безкислородна среда и не са характерни за здравата уста – наричат се „анаеробни”. Тези видове са най-агресивни и задвижват веригата от процеси в имунната система, която води до разрушаване на тъканите.

Такъв биофилм се формира най-вече на трудните за почистване места – в джобовете между корените на зъбите и венците и между зъбите. Затова хигиената на устната кухина е толкова решаващ фактор за развитието на процеса. Генетичните фактори определят тежестта на клиничната изява, а тютюнопушенето води до по-тежко протичане на заболяването.

Формиране на пародонтита

При повечето хора проблемите започват с възпаление на венците – гингивит. Характерно е, че венците са подути, зачервени и кървят дори при леко докосване и дразнене. Докато е налице само гингивит, костта и тъканите, държащи зъбите, все още не са засегнати и това състояние е напълно лечимо. Ако то е причинено от плака, зъбен камък и бактерии, правилното почистване води до оздравяване.
Ако не се вземат мерки дълго време обаче, процесът се задълбочава и започва разрушаване на костта. Тогава вече е налице пародонтит.

За точна диагностика винаги е необходимо рентгеново изследване, на което се вижда прецизно състоянието на костта и корените на зъбите. Апаратът Planmeca, с който Marinova Dental разполага, е един от най-добрите рентгени в съвременната стоматология. След преглед с него може да се определи и правилното лечение. Прави се и измерване на джобовете около всеки зъб в устата, за да се определи до каква дълбочина около корените им има натрупване на зъбен камък, плака и бактерии.

lechenie-na-parodontit

Повечето хора свързват пародонтита с двете най-притеснителни клинични изяви – разклащането на зъби и оголването на корените им. В действителност пародонтит може да се развива дълго време без тези два симптома да се забележат, тъй като възпалените венци могат да са силно подути, което скрива корените на зъбите, а за да се разклатят забележимо процесът трябва да е в напреднал стадии.

Профилактиката включва добра хигиена и редовни прегледи. Важно е при наличие на проблем той да бъде диагностициран рано, защото в началните етапи се лекува много по-лесно и ефективно.

Лечение на пародонтит

Лечението на пародонтит се извършва на първо място чрез манипулации, наречени „пародонтални кюретажи”. По своята същност те представляват почистване на биофилма, зъбния камък, натрупаните бактерии и инфектираната тъкан от пародонталните джобове. Извършва се с ултразвукови и лазерни апарати и пародонтални кюрети – фини инструменти, които дават възможност да се изчисти изцяло повърхността на корените на зъбите. След тези манипулации се дава възможност на тъканите да оздравеят и да придобият нормалния си обем и контур. Като допълнение към терапията могат да се приемат и лекарства като антибиотици, които подобряват ефекта на лечението.

lechenie-na-parodontit

Под контрол пародонтитът е заболяване, което се спира и лекува със съвременните методи. След като е овладян в някои от случаите е възможна и регенеративна терапия за възстановяване на загубените тъкани. Локални операции с костозаместване и присадки от съединителна тъкан дават възможност да бъдат коригирани някои джобове, за да се стабилизират зъбите и да се покрият оголени корени за по-добра естетика.

В Marinova Dental имаме грижата да се грижим винаги за денталното здраве на нашите пациенти. Ние регулярно напомняме, когато стане време за техния следващ преглед и се грижим винаги за здравето на усмивките им, незасивимо дали става дума за лечение на пардонтит или за друг стоматологичен казус.

 

Свържете се с нас още сега!

Call Now Button