Вадене на мъдрец – безболезнено и професионално

By юни 13, 2021 юли 29th, 2023 Услуги
вадене на мъдрец

Вадене на мъдрец е процедура, на която се подлагат средно 85% от всички хора през живота си

Мъдреците са последните зъби, разположени в зъбната редица. Обикновено те са четири на брой, но при много пациенти се среща и липсата на зародиш. Някои мъдреци растат без да създават проблеми. Има случат, в които обаче те са разположени под ъгъл и притискат зъба до тях. Това може да доведе до кариес, инфекция на венците, разрушаване на предностоящите зъби, образуване на джоб, болки в седмите зъби, оток на лигавица и абсцес около мъдреца. Тези симптоми са причина за вадене на мъдрец.

Характерно за мъдреците е, че почистването им е трудно поради мястото им в устната кухина. Мъдреците на горната челюст често са с наклон към бузата, което при говорене и дъвчене причинява търкането им с бузата и хронични травми – язви на бузата, афти и  проблеми с дъвченето. Перикоронарит се нарича възпаление и инфекция на меките тъкани около частично пробил зъб.

Вадене на мъдрец навреме може да предотврати бъдещ проблем

Симптомите, които могат да се наблюдават, ако мъдреците са инфектирани, са подуване на тъканите, силно зачервяване, болка, повишен дискомфорт по време на преглъщане, усещане за пулсация на лигавицата, халитоза (лош дъх), подути и възпалени лимфни възли, затруднено отваряне на устата

Лечение и вадене на мъдрец

Лечението на мъдреците се извършва консервативно или хирургично, което включва отстраняване на зъба. В някои случаи е възможно да се проведе терапия без операция – чрез подобряване на хигиената около мъдреците, чрез почистване на зоната от зъболекар или предписване на антибиотици. Въпреки това, инфекцията може да продължи и да се повтаря, ако проблемните зъби не бъдат премахнати. Неизменна част от диагностиката са рентгеновите снимки с дентален рентген.

Корените на зъба се формират в тийнейджърска възраст. Това прави екстракцията на мъдреците по-лесна в този етап.

Следоперативно възстановяване

Типично за следоперативния период е ограниченото и болезнено отваряне на устата, както и изпитването на трудност при хранене и преглъщане. Тъй като повечето мъдреци са големи, може да се наложи зашиване на раната, за да се помогне оздравителния процес. Едно от възможните усложнения при вадене е суха рана, когато раната няма кръвен съсирек и не може да зараства правилно. Признаци за това са лошият дъх и силната болка от раната.

Изписват се антибиотици и обезболяващи медикаменти. Пацентът винаги е канен на контролен преглед в деня след процедурата. Препоръчително е ядене на меки, лесни за дъвчене храни, избягване на пушенето, газирани и горещи напитки, алкохол и спорт в рамките на 48 часа след операцията.

Къде да намеря помощ

Marinova Dental – зъболекар в ж.к. Изток, София. Част от нашия екип е и доцент Евгени Алексиев. Ако желаете бързо, безболезнено и професионално вадене на мъдрец можете да се доверите на нас!

Свържете се с нас още сега!

Call Now Button