Зъбни снимки с първокласен рентген

By декември 30, 2022 юли 29th, 2023 Услуги
зъбни снимки

Без направата на зъбни снимки съвременната стоматология не би била това, което е. Те често са доказателство за качеството на работа на стоматолога и ориентир за намиране и доказване на редица заболявания.

Рентгенов апарат в Marinova Dental

В клиника Marinova Dental се използва дентален рентген Planmeca ProX, който се отличава с изключителната гама от интраорални изображения и специален щадящ режим при бременни и деца. Той позволява прецизно позициониране на пациента, лесен процес на заснемане, постигане на образи с най-високо качество с висока разделителна способност. Комбинирането му със скенера Dürr на VistaScan позволява заснемането на изображения с висока разделителна способност и отлично качество, което прави видими и най-малките детайли.

Рентгеновите снимки се съхраняват при нас в специална база данни, което ни позволява да следим протичането на лечението. Може да се свържете с нас като последвате този линк.

зъбни снимки

Какво представляват рентгеновите зъбни снимки?

По своята същност самите зъбни снимки са вид рентгенографии. При тях се насочва йонизиращо лъчение, идващо от елемент на рентгеновия апарат, наречен още тръба, тубус, туба, кугел. Излъченото лъчение преминава през изследвания обект и го отразява върху специален филм или се записва от сензори, които показват изображението на монитор. В зависимост от плътността на тъканите в изследваната област, те се „отпечатват“ по различен начин върху филмите. Обектите с по-голяма плътност, каквито са кост, емайл, дентин, пломби, коренови заплънки и др., абсорбират по-голяма част от лъчите. Върху филма тези обекти изглеждат като светли (бели) фигури. Кожата, лигавицата, пулпата са с по-ниска рентгеноконтрастна плътност, което ги прави да изглеждат по-тъмни до черни.

Наличието на тъмни и светли обекти на местата, нехарактерни за тях, най-често говори за заболяване. Например: появата на потъмнявания по емайла често говори за наличие на кариозен процес, наличието на ярко бели петна в зоната на зъбната пулпа може да говори за наличие на дентикли, които могат да се окажат фатални за зъба.


С помощта на рентгенови зъбни снимки може да се определят:

  • Броят, размерът и разположението на зъбите
  • Наличието на непоникнали или счупени зъби
  • Наличието и степента на зъбен кариес
  • Промени в костта при пародонтоза и остеомиелит
  • Други аномалии в зъбите и челюстните кости

Видове рентгенова снимка в денталната медицина:

В стоматологията се прилагат множество методики за снемане на ренгенова снимка – използване на държачи, промяна на проекцията (ъгъла и посоката, под които се насочва лъчението) в зависимост от нуждите на изследването, увеличаване и намаляване на лъчението.
Най-често се използват:

  • секторните снимки, при които се получава образ на един или няколко зъба (до 3). За да е качествена, трябва да обхваща цели коронки и цялата дължина на корените, ясно трябва да се различават емайл, дентин, пулпа, алвеоларна (челюстна) кост.
  • ортопантомографиите (панорамна, опг).  – Общ изглед на горна и долна челюст, всички зъби, синусите и ставите. При тях образът е изкривен, разтеглен (разширен), умален, което ги прави неподходящи за по фин анализ на отделните зъби.

зъбни снимки

Рискове

Радиацията винаги е съпътствала човешкото съществуване. Всеки от нас се ражда и живее в среда на природен радиационен фон. Източници на природната радиация са космическите лъчи, радиоактивните елементи в почвата, строителните материали, въздух, храна, вода, електроуреди и дори нашето собствено тяло. Три важни факта:

  • Рискът от увреждания е по-голям при получаване на по-голяма погълната доза лъчение.
  • При рентгеновите изследвания в стоматологията се използват много малки дози рентгеново лъчение.
  • Засега няма доказателства, че тези малки дози могат да предизвикат вредни ефекти за здравето.

Сравнение на облъчването при зъбни снимки с еквивалента им от природния радиационен фон.

зъбни снимки

Тоест струва си да поемете съществуващия минимален риск, ако изследването ще помогне навреме и точно да се постави диагноза на заболяването. Ние в Marinova Dental ще преценим дали е необходима рентгенова снимка и от какъв тип трябва да бъде тя. Важно е да бъде предпазена щитовидната жлеза и половите органи, което се постига с поставянето на защитно покритие – престилка.

Безопасно ли е рентгеновото изследване за децата?


Децата са два пъти по-чувствителни към облъчването от възрастните. Рискът от облъчване при зъбните снимки е много по-малък от опасността да не бъдат открити и лекувани навреме проблемите със зъбите на детето.

Ако съм бременна?


Зародишът и плодът са по-чувствителни към лъчението, затова всяко ненужно облъчване трябва да се избягва. Ще преценим дали е необходима снимка или може да я отложи за след раждането. При зъбните снимки се облъчва само малка област в главата, така че до коремната област достига минимално лъчение.

Предупредете лекаря, ако считате, че е възможно да сте бременна!

Свържете се с нас още сега!

Call Now Button